Skoči na glavno vsebino

Letos v Sloveniji prvič obeležujemo Teden slovenske hrane.  Ta poteka  od 11. do 17. novembra 2024.   Spodbuja k ponovnemu odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter koristi lokalno pridelane hrane. Vrhunec tedna pa predstavlja vsem že dobro sprejet Tradicionalni slovenski zajtrk. Potekal je v je  v petek, 15. novembra.

V ta namen smo učitelji na POŠ Vitomarci organizirali različne delavnice in medse povabili čebelarja, gospodinje iz Vitomarcev in predstavnico Turistične kmetije Druzovič.

Letošnji zajtrk izpostavlja vseh pet sestavin tradicionalnega slovenskega zajtrka,  KRUH, MASLO, MLEKO, JABOLKO IN MED, slogan pa se glasi »TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK – MOJ NAJ ZAJTRK!«. Ilustracije zanj je ustvarila ilustratorka in striparka Tanja Komadina.

Teden slovenske hrane skupaj s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom je zelo pomemben za vse nas in spodbuja k spoštovanju in uživanju več lokalne slovenske hrane. 

V ta namen smo v jedilnici šole pripravili tradicionalni slovenski zajtrk. Že prej smo si po razredih, ob pomoči razredničark izdelali dekoracijo, ki smo jo postavili na mize. Dodali smo pogrinjke, domač kruh, mleko, med, jabolko. Vse pripravljene izdelke smo dobili od lokalnih proizvajalcev. Da bi zajtrk naredili še privlačnejši, smo se že pred prihodom v jedilnico, pogovorili o bontonu pri mizi in pravilni uporabi pribora. Ko smo se posedli smo prisluhnili programu, ki so ga pripravili učenci RaP rimarije in folklore. Veliko zanimivega o tradicionalnem slovenskem zajtrku, nam je povedala Zala Černel.

 

Sledil je zajtrk.

  

Po zajtrku so sledile aktivnosti po razredih.

Čebelar je predstavil delo čebelarja in pripomočke, ki jih potrebujejo pri delu, ter nekaj zanimivosti o čebelah. Učenci so degustirali različne vrste medu in propolis. V prijetnem vzdušju, smo z učenci izdelali čebelice, ki bodo krasile sceno ob prihajajočem dogodku.

   

Turistična kmetija Druzovič, njihova predstavnica Lucija, je tako kot že več let poskrbela, za telesno aktivnost učencev. V telovadnici je pripravila poligon pa vzoru popularnega Exatlona.  Učenci  so preizkusili v raznih igrah, pri katerih so zelo uživali.

Gospodinje so učencem pomagale pri peki jabolčnih rožic. Pripravili smo listnato testo, narezali jabolka, jih pokuhali in delo se je lahko pričelo. Učenci so  dobili trak listnatega testa, ki so  ga je premazali z marelično marmelado. Na trak so nato  položili še jabolka in trak zvili. Rožice iz jabolk so položili v papirnate modele za mafine in jih posuli s cimetom. Kuharica Alenka jih je z veseljem spekla.

Zapisala in uredila fotografije: Urška Kostanjevec

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost