Tudi letos nas 24. april – Slovenski dan brez zavržene hrane – spodbuja, da se ozremo na svoje navade in naredimo nekaj dobrega. Skoraj tretjino vse pridelane hrane na svetu se nikoli ne zaužije. V Sloveniji na leto povprečen prebivalec zavrže 78 kilogramov hrane. To sta dejstvi, ki precej bodeta v oči. Lani se je ob temu dnevu rodil nov močan pojem: »hranozavest«, ki spodbuja, kako je hrana dragocena. Hranozavesten posameznik shranjuje in porablja živila. Upošteva sezonskost, poreklo živil in rok uporabnosti. Hrano pripravlja spoštljivo in zmerno ter zna iz ostankov ustvariti nekaj okusnega.
Upoštevamo lahko spodnje predloge, s katerimi lahko vsak zmanjša količino odpadne hrane v svojem domu:
- Pametno načrtujmo nakupe: Preden gremo v trgovino, preverimo, kaj že imamo doma. Naredimo seznam oz. nakupovalni listek in se ga držimo, saj bomo tako kupili manj nepotrebnega in prihranili denar
- Naučimo se pravilno interpretirati rok uporabnosti. Živila z oznako »uporabno najmanj do« so pogosto še povsem varna za uživanje tudi po tem datumu, če so pravilna shranjena. Za živila z oznako »uporabiti do« pa moramo biti bolj previdni, saj po preteku niso več varna.
- Shranjujmo živila pravilno: Ne sodi vse v hladilnik! Na primer: česen, krompir, avokado in banane raje hranimo na suhem in temnem prostoru. V hladilnik pa sodijo mlečni izdelki, meso, brokoli, solata.
- Rotirajmo živila: Postavimo starejše izdelke v ospredje, novejše pa zadaj.
- Ostanki niso nujno odpadki: Z ostanki testenin lahko pripravimo solato za naslednji dan, zelenjavni olupki so lahko osnova za juho.
- Vodimo svoj dnevnik hrane. Več o tem si lahko preberete na spodnji povezavi:https://www.nasasuperhrana.si/clanek/slovenski-dan-brez-zavrzene-hrane-2025/