V nedeljo, 24. aprila, bomo drugič obeležili slovenski Dan brez zavržene hrane. Projekt je nastal na pobudo Lidla Slovenija in programa Ekošola ter v partnerstvu z Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in podjetjem TAM-TAM. Namen projekta je spodbuditi vsakega posameznika k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni.
V Sloveniji vsako leto zavržemo 140 000 ton hrane.
Prebivalec Slovenije v enem letu zavrže 68 kg hrane.
52 % zavržene hrane nastane v gospodinjstvih.
33 % hrane, ki jo kupimo konča v smeteh.
V okviru Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 smo se na globalni ravni zavezali prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca. To lahko dosežemo le s skupnimi prizadevanji, ki se začnejo pri vsakem posamezniku.
Podrobnejše informacije o pobudi izvedbe Dneva brez zavržene hrane in aktivnostih najdete na povezavi http://www.danbrezzavrzenehrane.si/, kjer so objavljeni tudi reciklirani recepti in uporabni nasveti, kako pravilno shranjevati živila, da bodo ostala čim dlje sveža.
Zaveza_OŠ Cerkvenjak-Vitomarci
Pridruži se nam!
Pobuda ob Dnevu brez zavržene hrane za družine