Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 22. 4. 2024, je na naši šoli potekal naravoslovni dan – EKODAN. Obeležili smo ga ob svetovnem dnevu Zemlje. To bi naj bil dan, ki bi nam moral  služiti kot opomnik, da moramo z našim planetom ravnati bolje, bolj odgovorno in z več spoštovanja. Letošnja tema dneva Zemlje je Planet proti plastiki kot poziv k zmanjšanju uporabe plastike v korist zdravja ljudi in vseh živih bitij.  

Popestrili smo ga s številnimi aktivnostmi. Učenci 1. in 2.  razreda so se posvetili ekobralni znački na temo gozdni bonton. Pogovarjali so se tudi o varovanju okolja.  Učenci 3. razredov so izdelali reciklirani papir. Učenci 4. razredov so se posvetili projektu Varno s soncem in varnostni olimpijadi. Učenci 5. razreda so obiskali Ekološko kmetijo Plohl. Učenci 6. razredov so sodelovali v kuharski delavnici Društva kmečkih deklet in žena Cerkvenjak, kjer so degustirali metino vodo, sivkino mleko, domači zeliščni čaj, pletenice ter palačinke z jabolčnim, orehovim in pehtranovim nadevom. Spregovorili so tudi o bližajočem se dnevu brez zavržene hrane in njegovem pomenu. Učenci 7. razredov so zasadili zelišča in jagode v šolski skalnjak. Učenci 8. razreda so izdelali piktograme na temo varčevanja z vodo in elektriko ter na temo ločevanja odpadkov. Prav tako so očistili in pospravili dvorano kulturnega doma. Učenci 9. razredov so očistili informativne table na Klopotčevi učni poti. Učenke 9. razredov so pripravile poučno oddajo za šolski radio. Vsi učenci  so očistili svoje učilnice in šolske omarice. Ogledali so si tudi videoposnetek Gibko reši svet, kjer je predstavljeno razmišljanje o naravi skozi oči otroka. Učenci so poskrbeli tudi za čisto šolsko okolico. Tekom dneva so nastali številni plakati in izdelki iz odpadnih materialov.

In kako lahko k ohranjanju narave prispevamo sami? Tako, da jo raziskujemo, občudujemo, spoštujemo, ohranjamo … In kako lahko ohranjamo naravo:

– zmanjšajmo porabo plastike (uporaba povratne embalaže, recikliranje),

– ne odlagajmo rastlinskih odpadkov v naravo (odvoz v zbirni center),

– odnašajmo smeti iz narave (sodelovanje v čistilnih akcijah),

– uporabljajmo izdelke, ki ne vsebujejo škodljivih snovi,

– kupujmo sezonsko in lokalno pridelano hrano ter preverimo deklaracije,

– del trate, vrta ali dvorišča prepustimo naravi (zatočišče za živali),

– zmanjšajmo hrup v okolju,

– ugašajmo luči,

– pomislimo preden kupimo.

Iris Banič, koordinatorica ekodneva

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost